EDITIE 2007

Tall Ships’ Races 2007


Op 5 juli startte de editie van de Tall Ships’ Races vanuit Antwerpen.


Onder R.Y.C.B. wimpel nam de Sirma deel aan deze lange afstand wedstrijd.


In Aarhus begon het officiële programma. Alle nodige documenten moesten in orde gebracht, het schip moest door de veiligheidskeuring, enzoverder. Buiten deze bureaucratische rompslomp werd er natuurlijk ook gefeest.


Om meteen goed van start te gaan, werd er aan boord van de Sirma een bierfeest georganiseerd. Om hier iets bijzonder van te maken, kwam Ben Vinken van het tijdschrift Bierpassie speciaal naar Aarhus. Hij zou die avond biersommelier zijn en een aantal exclusieve Belgische bieren laten proeven.

Het hoeft geen verdere uitleg dat ons koelzwembad op het achterdek de attractie van de dag was. Al de Belgische deelnemers waren aanwezig.

Het proeven liep uit de hand en de biervoorraad aan boord was meteen herleid tot nagenoeg nul. Die overtollige ballast was alvast van boord. De wedstrijd kon beginnen.

De eerste race ging van Aarhus (Denemarken) naar Kotka (Finland).


Waar de A klassers nog wind hadden, was deze tijdens onze start volledig weggevallen. Al snel werd duidelijk dat de weersomstandigheden voor onze Sirma niet zo gunstig zouden zijn. Nagenoeg de volledige wedstrijd was downwind. In deze omstandigheden hebben de lichtere modernere jachten duidelijk het voordeel. Tot overmaat van ramp scheurde na 20 uur spinnakeren de top uit onze gloednieuwe spi. Een goede plaats in het klassement konden we wel vergeten.  Onze vriendschappelijke uitdaging, die we aangingen met een andere Belgische deelnemer, de Steppe, hebben we ook verloren. Niet dat dit een reden was tot treuren. De inzet was namelijk dat diegene die eerst over de finish lijn passeerde, spek en eieren zou bakken voor de tweede. Wij konden in Kotka dus aanschuiven voor spek en eieren.


De “Cruise in Company” bracht de deelnemers naar Stockholm (Zweden) van waaruit de tweede wedstrijd zou starten.


Race 2 ging van Stockholm naar Szczecin (Polen).

Dit zou een heel andere wedstrijd worden. Bijna de volledige race zou scherp aan de wind gevaren worden. De kaarten lagen dus gunstig voor de Sirma. Hoog aan de wind in een koppige zee maakte er wel een erg vermoeiende tocht van. Na iets meer dan 48 uur kwamen wij als tweede deelnemer over de finishlijn. Kort na ons finishten de twee Amerikaanse deelnemers. Eerst de Swan 45  “Better Than”, gevolgd door de “Fazisi”, een oude Whitbread Maxi. Even hoopten wij zelfs dat we de linehonours hadden maar de Hansa, een X62 was reeds voor ons gefinisht maar had dit nog niet kunnen rapporteren aan Race Control. Hoe dan ook, we waren blij met ons resultaat.


Met een derde plaats in Class D behaalde de Sirma dan ook een verdiende podiumplaats.

Met veel dank aan de fantastische crew en uiteraard ook aan de families, vrienden, club, sponsors, supporters en gaststeden die tot dit succes hebben bijgedragen

FOTO’S
20072007_foto.html2007_foto.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1
ENGLISHRACE_2007_EN.html
HOMEPolarrev_Ebb_Tide_Sirma_Tall_Ships_Races_2009_2012_RYCB.htmlshapeimage_5_link_0
EBB TIDEEBB_TIDE.htmlshapeimage_6_link_0
POLARREVPOLARREV.htmlshapeimage_7_link_0
LINKSLINKS.htmlshapeimage_8_link_0
CONTACTCONTACT.htmlshapeimage_9_link_0
RACE 2004RACE_2004.htmlshapeimage_10_link_0
RACE 2007shapeimage_11_link_0
RACE 2009RACE_2009.htmlshapeimage_12_link_0
SIRMASIRMA.htmlshapeimage_13_link_0
RACE 2010RACE_2010.htmlshapeimage_14_link_0
RACE 2011RACE_2011.htmlshapeimage_15_link_0
RACE 2011RACE_2012.htmlshapeimage_16_link_0
RACE 2012RACE_2012.htmlshapeimage_17_link_0